Airbnb

Afgelopen week las ik dit ongenuanceerde artikel met deze tendentieuze kop in Het Parool: ‘ING: Airbnb drijft huizenprijs Amsterdam een ton op’. Hoe? Door Airbnb verhuur ‘verdient’ de huiseigenaar netto 353 euro per maand. Na afdracht van belasting en na aftrek van kosten voor schoonmaak. Kort door de bocht en onwaar, maar daar wil ik het niet over hebben.

Waar ik het wel over wil hebben is wat het kòst, die Airbnb verhuur. Wanneer een taxateur huizen waardeert dan neemt hij beperkingen, lasten en verplichtingen mee in zijn oordeel. Die drukken namelijk nog al op de waarde. Zo kan bijvoorbeeld een ‘recht van overpad’, wat simpel gezegd de buurman het recht geeft via jouw grond zijn grond te bereiken, zomaar enkele duizenden euro’s schelen.

Wat doet het dan met de waarde van jouw huis als je het 2 lange weekenden per maand niet zelf kunt bewonen? Als je het veld moet ruimen voor een vreemde waarvan je niet eens weet hoe hij er uit ziet? En wanneer je bij thuiskomt na het weekend ontdekt dat zijn idee van een gezellige stedentrip bestaat uit cruisen in de locale gayscene, met medeneming van een deel daarvan naar jouw bed? De sporen van iets dat waarschijnlijk een ‘golden shower’ was zijn nog maandenlang zichtbaar. Of erger nog, ruikbaar. Nog niet te spreken van de barsten in je iitala servies, de krassen op je glazen tafel en de ruzie met je VVE genoten over de overlast door jouw gasten. Een klein stapje verder is het naar de rechtszaak met de VVE, over de vraag of het volgens het splitsingsreglement nou wel of niet is toegestaan de woning tijdelijk te verhuren aan toeristen. Zowel de kosten als de sfeer in huis houden je uit je slaap wanneer je op je ooit zo smetteloze matras ligt.

O ja, en het werk. Daar heb ik het ook nog niet over gehad. De vragen, de wijzigingen in boekingen, de vertraagde vliegtuigen waarop jij bij nacht en ontij in ‘jouw huis’ zit te wachten met de sleutel en een welkomst fles wijn in je handen. De telefoontjes midden in de nacht ‘I got pickpocketed and lost my keys, could you please come over and open the door for me’ als je net met een slok op de doorgezakte slaapbank van een vriendin op wilt rollen…

Natuurlijk, dit is allemaal fictief. Je huis daalt niet echt in waarde. Net zo min als dat het een ton in waarde stijgt door Airbnb. Die verhuur is gewoon een bijbaan en voor de relatief hoge beloning betaal je een nog hogere prijs: privacy.

2 comments on “Airbnb

 1. Mooie stukjes Simone. Ik vond je site toevallig omdat ik keek of Paul nog garages in de aanbieding had. Grapje, ik zag wel weer een redelijk aanbod op Gaikhorst.com!
  Ik neem aan dat jij altijd de stukjes schrijft onder de huisaanbiedingen, het taalgevoel was mij al opgevallen.

  1. Hoi Kees,

   Wat leuk dat je mij zomaar gevonden hebt! Tenminste, ik neem aan dat het ‘zomaar’ is geweest ook al geloof ik natuurlijk niets van die zoektocht naar een garage;-)
   Ik ben op dit moment niet meer zo veel aan het werk maar inderdaad, af en toe schrijf ik nog wel de stukjes bij de huizen. In ieder geval doe ik meestal een soort eindredactie want een ‘huis dat in een goede staat van onderhoud verkeerd’ vind ik op andere makelaarssites altijd so knullig. Ik hoop je snel weer eens te zien! Groet, Simone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *