In je dromen

Ik word wakker van kletterende regen op mijn dak. Slapen lukt niet meer, dus check ik de agenda van de OBA om te zien of er nog ergens een avontuur op de loer ligt. Op de homepage wordt MEMO aangekondigd. Dat staat voor Memorabele Momenten, waarop muzikale podiumkunsten aan  baby’s worden gepresenteerd, dit keer bij vestiging IJburg.

Geheel tegen mijn gewoonte in ga ik met de auto. In dit weer is de vijftig minuten fietsen naar de archipel genoeg om me te doorweken. Bij aankomst op IJburg is er niemand. Dat wil zeggen, geen publiek. Wél twee bijzonder aardige OBA medewerksters die op mijn vraag naar MEMO direct geschrokken de agenda raadplegen. Het zal toch niet?! Nee. het zal niet. Ik was het, ik keek met m’n neus.

De dames vertellen me over acteur en presentator Curt Fortin, bekend van Het Huis Anubis en televisieprogramma Hoela & Hoep die ook schrijver is van spannende kinderboeken. Hij komt zaterdag in de bibliotheek een avontuur over Vogel & Schaap voorlezen.  En hij is een meesterverteller. We spreken af dat ik er bij ben.

Zaterdagochtend stap ik op de fiets. Het is stralend weer. Precies zoals het hoort als ik op bibliotheekexpeditie ga. Als ik warm en bezweet aankom zit de kinderhoek al vol. Vaders, moeders en zeker tien kinderen kijken vol verwachting naar Curt die op een houten krat klaar zit. Ik schuif er tussen, schuin onder twee kleine meisjes en hun moeder. Curt begint. Hij neemt ons mee naar een weide waar vogel en schaap doen wat er van ze verwacht wordt. Vogel baddert, en Schaap graast. Als Vogel met gepoetst verenkleed opvliegt om de wereld eens vanuit te hoogte te bekijken ontstaat er een wens bij Schaap. Hij wil vliegen. Curt vraagt de kinderen of schapen kunnen vliegen. En of ze zelf kunnen vliegen? Neeeee! Toch? Nou… de fantasie van de kinderen slaat op hol. Je kan vliegen met een vliegtuig, met een luchtballon, en misschien ook als je allemaal veren op je lijfje plakt.
En in je dromen, denk ik, wil ik zelfs bijna hardop zeggen maar… ik durf niet.

Curt vertelt verder. Het  is een verhaal over vriendschap, over moed en over wat het betekent om samen te durven dromen. Met hulp van vrienden kan je alles en mag je zijn wat je bent. Ook een schaap dat niet kan vliegen maar uiteindelijk tóch in de boom geraakt.

Als het verhaaltje uit is praat Curt verder met de kinderen. Over vliegen. Over dingen mogelijk maken. Hij deelt papiertjes uit en samen vouwen we vliegtuigjes. We laten ze vliegen. Omdat de meisjes naast me samen een moeder moeten delen help ik met vouwen. Mijn meisje krijgt er geen genoeg van. We vouwen samen ook  een bootje en ik vertel het verhaal van Kapitein Haak. Zijn boot krijgt averij: de voorsteven breekt af, de mast breekt af en dan breekt ook nog de achtersteven. Terwijl ik vertel scheur ik de gebroken onderdelen van het bootje. Het bootje zinkt. Van het schip  is nooit meer iets teruggevonden behalve, en dan begin ik het gescheurde bootje te ontvouwen, het T-shirt van kapitein Haak. Wat over is van het papieren bootje is een perfect T-shirt. Op verzoek van het meisje teken ik Vogel er als logo op. Net als op Curt’s T-shirt.

Als Curt alles al heeft ingepakt zit het meisje nog te knutselen.
‘Weet je,’ zegt ze. ‘Ik kan ook vliegen. In m’n dromen!’
Zie je wel!

 

Dit is de 17e column, in een serie van 27, vanuit OBA vestiging De Hallen.

Voor Paperback Radio van Amsterdam FM bezoek ik wekelijks een vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Dat zijn er 26 in totaal, exclusief de oude Centrale Bibliotheek op de Prinsengracht die ik als eerste aandeed. Als ik alle bibliotheken gezien heb, bestaat de OBA op de kop af honderd jaar. Deze column is voorgelezen op 9 oktober 2018 in een uitzending over onder meer Philippe Claudel. Hieronder kun je het programma integraal beluisteren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *