Zomerhuis met zwembad

Lara werkt op ons kantoor. Ze wordt deze zomer 22 en zoekt een huurwoning. Ze heeft zich met vele anderen ingeschreven voor een project in Nieuw West. De kale huur voor een studio wordt 630 euro per maand. Vanochtend vertelde ze me dat ze niet in aanmerking komt voor huursubsidie. Ze is namelijk te jong. Als je jonger bent dan 23 heb je alleen recht op huursubsidie wanneer je een passende woning tussen 231,87 en 409,92 euro huurt.

Tsja. Als je zo’n woning vindt in Amsterdam heb je A: geen huursubsidie meer nodig, en B: ben je 20 jaar wachtlijst verder en kom je vanwege je inkomen waarschijnlijk niet meer in aanmerking voor die woning. Laat staan voor huursubsidie.

Gisterochtend liet ik een koopwoning in de Wilhelminastraat zien aan Rosa, een jonge consultant. Ze huurt een etage in Oud West van de moeder van een vriendin van haar. Een vriendelijke arts, officieel haar ‘hospita’, die ze al jaren kent en die inmiddels al lang bij haar vriend in een dubbel benedenhuis in Oud Zuid is getrokken. Ze hebben ook nog een fijn vakantiehuis in Zuid Frankrijk; met infinity pool vol zwembadwater dat schijnbaar over de rand het Zuid Franse dal in stroomt.
Rosa brengt daar veel vakanties door en dan verhuurt ze ‘haar’ huurwoning via Airbnb voor 100 euro per nacht aan buitenlandse toeristen. Dat doet ze ook vaak in het weekend, als ze bijvoorbeeld naar haar ouders gaat. Ze moet wel, want anders kan ze haar huur van 1000 euro niet betalen. Het adres op de site van Airbnb heeft ze iets veranderd en het mailadres dat ze gebruikt, dient uitsluitend dit doel en draagt niet haar naam.

Haar huisbaas, de arts, heeft deze huurwoning ooit begin jaren ’90 toegewezen gekregen. Toen ze nog een laag inkomen had en voor een sociale huurwoning in aanmerking kwam. Ze betaalde toen een huur van 300 gulden per maand. Inmiddels betaalt ze ruim 300 euro. Sinds een jaar of 4 stijgt haar huur helaas iets sneller omdat ze een zogenaamde ‘scheefwoner’ is. Dit jaar met maar liefst 4,6%. Die 4,6% huurverhoging stelde ze voor ook aan Rosa als huurverhoging door te berekenen. Dat leek haar wel zo eerlijk.
Dat was het moment waarop Rosa besloot naar een koopwoning te gaan zoeken. Zij woont nu namelijk ook scheef, alleen helt bij haar de balans over naar de andere kant. Net als bij onze Lara.

Rosa, Lara èn de eigenaar van het doorverhuurde appartement (die verantwoordelijk is voor de rekening van de net geplaatste nieuwe CV ketel en het vernieuwen van de dakbedekking) zijn alle 3 slachtoffer van de huurbescherming waar mevrouw Arts, op haar rug drijvend in de Zuid Franse zon, volgens onze wet recht op heeft. Ze staat nog steeds ingeschreven in de huurwoning, betaalt braaf de huurverhoging en doet op papier niets fout. Maar ergens klopt er hier iets niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *